torsdag 24. juni 2021

Dag 5 byggekurs

 Fredag 18/6-2021

Byggekurs dag fem. I dag var det variert aktivitet. Anders ga oss et hint om at nå gjaldt det å få litt tempo i arbeidet. Vi startet med å høvle myke kanter på alle flater som skulle ligge an mot duken. Når det var gjort, snudde vi Iqyaxene for å montere dekkslister. Anders hadde funnet frem materialer, tegnet opp på båtene, og grovsaget på båndsagen, slik at det stort sett bare var å plugga fast og finhøvle.


Da var det dags å prøvesitte Iqyaxene. Jeg synes det virker lovende! Det var mulig å sitte med mere bøyde knær enn i grønlandskajakken, samtidig som kontakten med masik var mye mer direkte enn med lårstøttene i min Atlantic. Så var det å bære ut skjelettene for å olje dem. Anja og jeg, som skal trekke våre Iqyaxer med seilduk av bomull, brukte linolje, imens Nils som trekker sin i nylon/polyester, brukte tynnet benarolje. Hvis man trekker båten med syntetisk duk er det fristende å beise og lakke, slik at man får en delikat, halvgjennomsiktig finish, og da er det viktig at skjelettet er helt tørt, slik at ikke duken blir tilgriset med olje. 


Team Iqyax i sving

Selv om linoljen herder seinere enn benaroljen kunne Anja og jeg begynne å trekke våre Iqyaxer allerede etter middagspausen. Nils derimot måtte vente til neste morgen med å få på duk. 

Vi fikk bli med Anders opp på loftet, og rulle ut hver vårt stykke kraftig bomullsduk. Duken ble klippet til og brettet på langs. Så laget vi en søm fra bretten i ene enden, som var like lang som akteren er høy. Vi tredde den over akteren og la duken over Iqyaxen med bretten langs kjøl-listen. Videre gjorde vi fast akter-enden av båten i en stolpe, og strekket duken ved hjelp av et kraftig spennbånd. Når duken var strekt, ble den hektet fast på baugen ved hjelp av noen sting vi hadde sydd ca 20 cm bak baugen før vi strakk duken. Bretten på duken ble festet midt på kjøl-listen ved hjelp av stiftemaskin. Etterpå fikk vi god hjelp av Nils til å strekke duken opp mot relingen. Nils strammet, og vi stiftet fast. 

Da var vi kommet frem til syinga. 
Kajakk-kapellet ble forvandlet fra snekkerverksted til skredder-atelier


Å sy i kraftig bomullsduk med seilgarn som man vokser med bivoks, er en god følelse, men det er ganske tungt...

De som velger syntetisk duk får kulere, lettere og sterkere båter. Det er også lettere og raskere å jobbe med nylon/polyester. Likevel har jeg valgt bomullsduk, fordi jeg synes det er en så god følelse og en glede, å jobbe med, håndtere, bruke, og vedlikeholde en Iqyax helt i naturmaterialer.


 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar