onsdag 23. juni 2021

Dag 1 byggekurs

 Mandag 14/6-2021

Første kursdag hos kajakkspesialisten ble en flott opplevelse. God, rolig og tydelig innføring i første dagens arbeids-momenter, hyggelige kurskamerater og trivelig arbeids-stemning gjorde at det var lett å komme i god flyt. Vi begynte med å måle opp hvordan vi skal sitte i kajakken/iqyaxen, og markerte på de ferdig tilsagde relingslistene hvor sitte-plass, fotstøtte, masik (dekksbjelken som ligger over lårene), og mannhulls-ring skal plasseres.Utifra dette tegnet vi opp hvor spantene skulle plasseres, og gravde ved hjelp av bor og kniv ut spantehull i relingene. Neste steg var å forme tuppene på relingslistene med kniv og høvel. Alle disse momentene ble gjennomført med relingslistene spikret sammen, slik at det var enkelt å få alt parallellt og symmetrisk.
Siden var det dags å dele listene, og begynne å utforme fasongen på dekket.

Anders hadde laget ferdig en kile til hver av kajakkene/iqyaxene, som relingslistene ble skrudd fast i, i forkanten. Den var utformet slik at den ga relingslistene riktig vinkel.


Videre skar vi til tre midlertidige dekksbjelker, som brukes for å gi dekket ønsket utforming. Akterenden av relingslistene samles med et bånd, og bjelkene presses inn på de stedene som gir den fasongen man vil ha.

Å lage en trekloss som samler relingslistene bak, ble dagens mest krevende presisjons-arbeid. Ingen rette vinkler - høyt krav til symmetri. Når den klossen var skrudd på plass og dekksbjelkene midlertidlig spikret, var dekksformen ferdig.Vi rakk å begynne arbeidet med å plugge treklossene i før og akter på båtene, før vi tok fatt på en dugnad som gikk ut på å høvle spant. Når spantene var høvlet ble de lagt i vannbad. så var dag en over, og alle virket slitne, men fornøyde.

Kajakk-kapellet er et hyggelig og inspirerende sted å være......
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar