mandag 27. juni 2022

Kysten!

Ferien må utnyttes! De andre i familien hadde andre ting å drive med, så jeg tok meg noen dager alene på kysten før familieferien begynner. Her kommer loggbok fra dagene:

Kartlink over turområdet: https://kart.gulesider.no/m/jgnmP

Torsdag 23/6-2022

Årets lengste dag! Jeg tok ettermiddagsbussen ut til Selva. "Kuling" lå der og så fin ut. Det ble bunkring på Joker'n, og etterpå fikk hun litt stell. 


Enkel middag


Skikkelig god kaffe

Det var duskregn, grei temperatur, og lyst hele natta, så ut på kvelden gikk jeg en skogtur. Agdenesveien og Værnesveien har små avstikkere med samme navn. Jeg gikk opp avstikkeren til Agdenesveien, og fortsatte på en skogsti til avstikkeren til Værnsveien, via Hyllmyra, som er en flott dam fra hvor man har utsikt over havet.Disse kyrne hadde lyst til å bli med meg til "Kuling". Når de ikke kunne følge meg lengre, fordi gjæret satte en stopper for dem, begynte en klagesang som dominerte hele sankthanskvelden på Selva.


Fredag 24/6-2022

Seiling.
Selva - Rabben marina, Frøya. Vær: Skiftende vind, hovedsaklig fra NØ, lett til laber bris, lettskyet med mye sol, 15-20 grader C.

I området rundt Brekstad var det meldt svak virrevind, så det var en positiv overraskelse å få en stødig, laber bris rett inn i Selvbukta, fra øst. Jeg heiste storseilet i båsen, og trengte kun motoren for å få styring når jeg rygget ut. Siden var det bare å rulle ut fokka, og nyte en herlig kryss ut av bukta. Vinden holdt et stykke forbi Ringflua.Det ble motor frem til Valset-ferga, etter det ble det stort sett god vind helt frem. Kråkvågfjorden bøy på fantastisk seiling, og Frohavet var bra nok. Dagens friskeste var innenfor Inntian. Frisk bris ga foss-seiling frem til havna.
Smellingen


Fosenfjellet på Storfosna


Kråkvåg

Horisont på Frohavet


Rabben marina er et solid anlegg! "Kuling" er småbåt.Å få seile i disse områdene i god vind, og fint vær, gir et solid innskudd på lykke-kontoen! Tre observasjoner av nise underveis, plusser ytterligere på.


Lørdag 25/6-2022

Padling
Rabben marina - Inntian - Uttian - Rabben marina. Vær: Vindstille, etterhvert frisk bris fra V, sol, tilskyende, 19-24 grader C.

Kartlink over padleområdet: https://kart.gulesider.no/m/qRCdc

Padleantrekket denne dagen ble tynn ullundertrøye, og neopren Long John. Jeg startet med litt manøvrering og rulling i havna. Da hadde jeg tørrtopp i tillegg. Når jeg padlet avgårde pakket jeg toppen i kajakken. 

Det var helt blikkstille når jeg padlet over til Inntian. Jeg satt godt i Atlanticen, og den rolige padlestilen falt på plass med én gang. 

Sør- og sørøstsiden av Inntian var utrolig flott! Masse små skjær, dype bukter, og små, hvite sandstrender. jeg rotet rundt i alle kriker og kroker, og glemte tiden.


Min kompis Øyvind har kjøpt seg et sted på Inntian. Om jeg har skjønt det riktig, er dette havna han har båtplass i. Ikke verst!


Hei,hei!Oppdrettsanlegg er en del av pakka her uteNår jeg kom til Lamøya, padlet jeg et stykke tilbake, for å krysse over til Uttian mellom Måsskjæran og Rødskjær. I slutten av kryssinga kom det plutselig frisk vind fra vest. Vinden var så kraftig at jeg fikk jobbe hardt for å få noe særlig fremdrift mot vindretninga. Jeg fant et sted i ly for vinden, hvor jeg kunne spise lunsj. 

Båter for pleasure.....


og for businessVinden varte og rakk, og det gikk hvitt på fjorden. Vindens styrke og retning samsvarte ikke med værmeldingene, og dette var ikke bare et blaff. 

Jeg gjorde om på planen, som var å padle rundt Uttian. I stedet padlet jeg til brua, og tok til å padle inn Madsvågen. Når jeg nærmet meg bruhølet, hadde jeg bare såvidt det var vann under kjølen, og dette var i fellinga. Madsvågen får bli neste gang det også. Da ble det til å padle tilbake til Rabben.

Vannet er salt her, trøya ble dekorert med havets batikk - aquabatikk?


Kajakken skal stues på plass i "Kuling" igjen


Resten av dagen ble det middag, celloøving, og promenade. Nå sitter jeg her og skriver i cockpit, imens sola holer på å gå ned, og musikkunderholdninga fra restauranten konkurrerer med måker og motorbåter om å dominere lydbildet.

Søndag 26/6-2022

Seiling
Rabben marina - Kongensvoll. Vær: Lett vind fra NØ, fra midt på dagen vindstille, på ettermiddagen laber bris fra SSØ, med kraftige vindkast, sol, men tilskyende, 18-26 grader C. 

Turen startet bra! Herlig morgenseilas ut på Frohavet i lett vind og solglitter. 

P.g.a. vinglete værmelding planla jeg dagen før, at jeg kun skulle seile til Knarrlagsund. På morgenen så meldinga mye bedre ut, så jeg satset på Frohavet/Kråkvågfjorden. Som sagt ble det fin seiling over Frohavet.


Så snart jeg hadde passert Grønholmen fyr, og lagt kursen mot Kråkvåg, døde vinden ut. Det skulle vise seg at det var dagen for å slå en tvilsom rekord - lengste motoretappe siden el-motoren ble installert. Jeg fikk ikke noe seilvind før jeg nærmet meg Fiskarholmen ved Leksa. Det hele var nervepirrende og frustrerende, siden jeg måtte spare på strømmen, slik at batteriene holdt helt i havn. Samtidig visste jeg at det på ettermiddagen ville komme sønnavind med vindkast som var langt kraftigere enn det som passer for seilføringa jeg er nødt å ha for å utnytte de svake vindene. 

Skipstrafikken bøy på litt underholdning. Her gjennomfører redningsskøyta en øvelse. Bording av fartøy under fart.Kråkvåg


Fiskarholmen
Det fine med å bruke lang tid på blankt hav , er at man får se mye niser. Plutselig kom det jeg trodde var en nise opp ca 50 meter om styrbord. Ryggen bare vokste, og vokste, og avslørte et enormt dyr, som avsluttet overflatebesøket med et klask med en stor flott halefinne. Jeg fant frem mobilen for å være klar neste gang hvalen kom opp til overflaten. Den hadde visstnok god lungekapasitet, for jeg fikk ikke se den igjen.

Den hissige sønnavinden traff meg og "Kuling" rett sør for varden utenfor Nordleksa. Plutselig fosset "Kuling" frem på høyeste gang, med perfekt retning mot Åsøykalven. Heldigvis slapp vi unna med frisk bris i kastene.Motorgang inn langs Åsøya


På plass i Kongensvoll marina

Hvordan gikk det så med batterikapasiteten? Monitoren viste 61,7% når jeg kom i hamn. Siden det er snakk om AGM, blybatterier bør de ikke tappes ned mer enn til 50%. Etter å ha målt på kartet kom jeg frem til at jeg kjørte ca 12 nm totalt med motor. Jeg var litt forsiktig med marsjfarten de siste 3-4 nautiske mila, men jeg må likevel si at jeg er positivt overrasket. Jeg koblet til landstrømladeren ca 17:30, og når jeg var oppe et lite ærende i tretiden på natta viste monitoren 100%.


Mandag 27/6-2022

Kongensvoll marina - Selva. Vær: Lett bris fra NNØ, overskyet 14-16 grader C.

En formiddag med frydefull seiling! Jeg dro ut i 9-tiden, selv om værmeldinga var flau vind. Den lette brisen jeg ble snytt for dagen før, fikk jeg nå. "Kuling" løp avgårde på sin beste gren, vinden før om tvers.En mastebåt i godt driv, med fin seilvind akter om tvers. Typen skiller seg fra seilbåter ved å ikke føre seil. Vanlig er også, som på dette eksemplaret at cockpit-teltet er oppe under gang. Det måtte bli lunsj ved Agdenes, selv om det var kort vei igjen. Hvis man er sulten når man driver med anløp og nedrigging, blir man fort gretten.
Birgit kom og hentet meg med bil på ettermiddagen. Vi rakk hjem til Trondheim før tordenværet kom... 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar