søndag 25. juli 2021

Seiling

Det var tid, og gode værutsikter for en seiltur til kysten. Simon og Birgit meldte interesse for å være med på deler av turen.


Onsdag 21/7 - 2021

Skansen - Sjursvika. Vær: Flau vind til frisk bris fra NV, vekslende skyer med en del sol, 14-16 grader C.

Simon og jeg seilte ut fra Skansen i en lett bris, og lettskyet vær. 
 Frem til Flakkferga varierte vinden fra null til lett bris. Når vi hadde passert fergeruta fikk vi en stødig bris som økte suksessivt i styrke. 


"Værdalen", som jeg tidligere bare har sett liggende ved Fosenkaia, kom tøffende forbi

Etterhvert ble det kraftige vindkast og brytende bølger, så jeg måtte på dekk med livline, og reve storseilet. Det ble litt baksing, og jeg fikk ikke strekt mastelik eller revline helt tilfredstillende. Vinden varierte, og i en periode med roligere forhold fikk jeg ordnet opp, slik at vi slapp å seile rundt og skjemme oss ut.Vi hadde parallellt løp med en større fransk havseiler, hvor skipperen omvekslende seilet og kjørte motor. På et tidspunkt seilte vi forbi ham på så nært hold at vi kunne snakke sammen. Han sa at han hadde en fin båt, men nok måtte lære noen triks om seiling. Det lå vel noe i det han sa, siden vi seilte forbi ham på lesiden, i en mindre båt, med kryssfokke og revet storseil, imens han hadde stor genoa og full stor. Hyggelig fyr med godt humør, som sikkert kommer å lære å seile som bare det.

Ledig plass i favoritt-havna er ingen selvfølge i ferietider, så vi syntes det var herlig å legge til i Sjursvika!Røkt lamme-pølse og øl satt fint etter en dag på fjorden. Etter middag gikk vi tur i de flotte omgivelsene på Hysnes.Fredag 23/7 - 2021

Sjursvika - Brekstad. Vær: Lett til laber bris, lettende skydekke, etterhvert sol, 16 - 18 grader C.

Simon tok hurtigbåt hjem torsdag morgen, og Birgit kom med ettermiddag-sbåten. Jeg holdt meg i havna hele torsdagen, siden været bøy på regn og kraftig vind. Kajakken fikk ligge i ro, men øve-celloen ble tatt i bruk.


Fredag formiddag seilte Birgit og jeg til Brekstad, i lette vinder og vær som ble bedre og bedre.

Vi har ofte snakket om at det må være fint å sykle på Ørlandet, og nå var muligheten for realisering her!
Vi leide sykler på Kultursenteret, og fikk en nydelig tur til Garten, i fantastisk sommervær. I havna var det blitt fullt når vi kom tilbake, og noen kjente fjes dykket opp på brygga, bla Tor, på vei til Hardanger i sin store Bavaria. 
Vi spiste middag på restaurang, og etterpå slappet vi av i den solfylte cock-piten. Kryssord og espresso....Lørdag 24/7 - 2021

Brekstad - Skansen, Trondheim. Vær: Vindstille til frisk bris, sol, 21-24 grader C.

Med en målsetting om å være hjemme senest mandag kveld, var det viktig å følge med på vær - og vind-meldinger. Det så ut til at mandagen var dagen for å seile inn fjorden, og nå gjaldt det å få utnytte helgen til fine seil- og kystopplevelser, og samtidig skaffe seg et gunstig utgangspunkt for hjemturen. 
Vi bestemte oss for å cruise rundt i Stjørnfjorden, og ta nattehavn på Høybakken, denne dagen. 

Når vi seilte ut fra Brekstad var vindforholdene langt bedre enn det som var meldt. Lett til laber bris ga kremseiling i godværet!


Birgit sjekket oppdatert værmelding, og så et farevarsel om tordenvær med tilhørende kraftige vindkast søndag til mandag. Ingen av oss hadde lyst til å bli liggende værfast, og enda mindre gamble med å bli utsatte for overfallsvær. Vinden så stødig og fin ut så langt vi kunne se ned Trondheimsfjorden, så vi besluttet å utnytte de gode forholdene til å seile hjemover. Det ble seiling i drømmeforhold helt ned til Esvikneset etter Rissa. Der løyet vinden, og motstrømmen var merkbar. En kombinasjon av motor på lav effekt og seil tok oss langsomt ned mot Stadsbygd.

Etter Stadsbygd fikk vi igjen fin seiling frem til Flakk. Der ble det helt vindstille. El-motoren fikk ta oss frem resten av strekningen inn til Skansen seilbåthavn. Batteri-monitoren stoppet på 76,1%, det synes jeg er betryggende for videre eventyr!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar