fredag 19. juli 2019

Seilferie

Årets seilferie ble avholdt i området mellom Råkvåg i øst og Kvenvær i vest. Kartlink: https://kart.gulesider.no/m/YphfV

Etappene ut og inn i Trondheimsfjorden seilte jeg alene. Ute på kysten fikk jeg besøk av hele familien. De kom ut på tur, og vi var aldri mer enn tre i båten samtidig. Enda en gang viste Trøndelagskysten at den har mye fint å by på av opplevelser.

Lørdag 6/7-2019

Skansen - Sjursvika. Vær: Flau vind til frisk bris fra N, lettskyet med en del sol, 10-12 grader C.

Turen startet bra med et fint kryss-legg opp til Høvringen. Deretter løyet det, og på høyde med Trolla var det nesten stille. Jeg prøvde å støtte med motor på lav effekt for å få seilt i den svake vinden. Etterhvert innså jeg at jeg måtte rulle inn fokka og kjøre et stykke på halv fart. Det ble en lang motor-etappe. Nå er batterimonitoren i orden, og jeg kunne lese at jeg hadde 87% av batterikapasiteten igjen når jeg nærmet meg Stadsbygd.


Det trakk opp en vind fra nord. Den økte ettersom jeg nærmet meg Storneset. Når jeg krysset over mot Lensvik var det i frisk bris med skummende strømsjø. Fokke og storseil uten rev var akkurat på grensa til for mye duk i disse forholdene. Vinden holdt helt frem til Sjursvika. Jeg hadde flaks og fikk den siste longside-plassen.


Tor satt i sin store, flotte Bavaria. Han sa at til meg at de var en gjeng som skulle møtes i grillhytta på kvelden. Jeg var velkommen. Det ble en lang og hyggelig kveld.

Kartlink: https://kart.gulesider.no/m/WOSfX

Søndag 7/7-2019

Sjursvika - Råkvåg. Vær: Lett til laber bris fra N, sol med noen skyer, 11-14 grader C.

Endelig fikk jeg oppleve søndagskaffen i Sjursvika! Båtforeninga har salg av kaffe og vaffler i Johannes-stua klokken 12 på søndager. Før 12 rakk jeg å øve cello, gå tur og gjøre båten seilklar. Tor og jeg koste oss i sola med kaffe og vaffler. Det var mange som hadde møtt opp slik at det ble riktig så folksomt i sittegruppene utenfor Johannes-stua.

Jeg kastet loss rett etter kaffen i lett bris fra N. Det ble rolig kryss i godt vær frem til Baksteinen ved Fevåg. Der trakk det opp en laber bris. Det ble fantastisk seiling inn til Råkvåg!

Kartlink: https://kart.gulesider.no/m/M5V9h


På kvelden monterte jeg kajakken, fordi neste dag skulle det bli padle-dag! Den nydelige kveldssola gjorde det umulig ikke å ta en liten kveldstur.
Mandag 8/7-2019

Råkvåg -Sørfjorden - Råkvåg. Vær: Lett bris fra V, regn, 10-12 grader C. 

Ull og tørrdrakt passet fint i dette været Padlinga fløt fint fra starten av selv om jeg følte meg litt støl i skuldermusklene. Tempoet var høyere enn det jeg vanligvis velger for en litt lengre tur. 
Holsundet er nydelig, og Voknøya ga ly slik at sundet lå helt stille.


Når jeg skjønte hvor lang sørfjorden er angret jeg på at jeg ikke hadde tatt med litt mere mat og litt varm drikke. På nordsiden av fjorden var det noen nydelige små bosettinger og sauebeiter.


Harøya
På andre siden fjorden så jeg en havn. Det lå en seilbåt i havna. Båten var langt unna, men jeg kunne se at den hadde flotte linjer. Den lignet faktisk på en Gambling 34. Jeg padlet helt inn i fjordbunnen og padlet utover igjen på sørsiden. Når jeg nærmet meg havna hvor seilbåten lå innså jeg at det faktisk var en Gambling 34 som lå der! 


Dogg på linsa, men dette er uten tvil en Gambling 34

Jeg begynte å bli litt sulten. Tempoet hadde gjort ulla bløt, og motvinden på vei ut fjorden økte og føltes kald. Jeg bestemte meg for å vente med pause til Holsundet. Når jeg kom til Tånårvika krysset jeg fjorden via Grønskjera. Matpausen ble tatt på Voknøya. 
Siste strekket inn til Råkvåg gikk i et slags automatisk langturmodus, en tralt som jeg har opplevd å komme inn i under lengre padleturer.

Etter padlinga ble det dusj, handletur og rydding før Birgit og Simon kom med bussen. Veldig stas å få besøk i "Kuling"! Vi spiste middag på Martha-brygga og kikket oss rundt litt i Råkvåg. 


På kvelden ble det kortspill og hygge i "Kuling".
Tirsdag 9/7-2019

Råkvåg - Hasselvika. Vær: Lett bris fra SV, ved Agdenes dreiende til NV, overskyet 12-14 grader C.

Værmeldinga hadde lovet sol og halv vind, så det var litt skuffende med kryss i gråvær. Likevel ble seilasen ut Stjørnfjorden en fin opplevelse. Når vinden dreide til NV fikk jeg prøvd ut det nye systemet for for genakker, først med vinden før om tvers, siden på slør.
Simon skulle ta hurtigbåten fra Hasselvika, og for å slippe stress avvek vi fra planen om å legge oss i Sjursvika og seilte rett inn til Hasselvika i stedet. På kvelden fikk jeg endelig vist Birgit hvor nydelig det er på Hysnes. Vi gikk tur til Sjursvika og ut til "Hula".
Onsdag 10/7-2019

Hasselvika -  Uthaug. Vær: Lett bris fra NNV, overskyet, 10-12 grader C.

Nok en dag hvor YR meldte strålende sol, og skydekket lå så langt øyet rakk. 
Vi bunkret på Jokeren i Hasselvika. De hadde det meste. Jeg fikk både isbiter til kjøleskapet og parafin til varmeapparatet. 
Vi fikk kryss med grei fremdrift til Garten. Når vi skulle opp mellom Storfosna og Garten løyet vinden. Det var kraftig motstrøm i sundet, så vi måtte støtte med motor et strekk. Resten av turen fikk vi fin vind, relativt frisk kryss i slutten av etappen. Ved Kjeungen fyr sprakk til og med skydekket opp og slapp igjennom litt sol!

I Uthaug havn var gjestebrygga full, og vi ble dirigert til bryggen innenfor. Det var spennende å legge til i den friske vinden. 
Eirik hadde kommet med hurtigbåten til Brekstad, og var sprek nok til å gå til Uthaug. Han kom i passe tid til at vi hadde kommet oss i orden. Det ble tur i Sjøgata og kortspill i "Kuling".
Torsdag 11/7-2019

Uthaug - Knarrlagsund. Vær: Lett til laber bris fra N, skyet med en del sol, 12-14 grader C.

Birgit reiste hjem med hurtigbåt fra Brekstad på morgenen. Eirik og jeg seilte ut mot Kisteinen i en liten trekk fra NV. Idyllen ble plutselig brutt av "helvetesmaskinene" fra Ørlandet flystasjon. En rekke jagerfly kom brakende rett over båten. 
Vinden ble stødig og økte til 5-6 m/sek når vi når vi kom ut forbi Kisteinen. Sola kikket frem og det ble vidunderlig seiling ned mot Vetlebåen og Tårnet. 
Vi ordnet kaffe og brødskiver og sløret ned mot Fjellværøy. Seilinga inn sør for Herøya gikk i godt driv. 


Vi tok ned storseilet rett før Knarrlagsundet, og fortsatte for bare fokka. Vinden sviktet oss rett før brua, så derfra ble det motor. Det så fullt ut i havna, men båsen "Kuling pleier å ligge i var ledig. 
Det var skikkelig folkeliv på bryggene, men Eirik og jeg kjørte vårt eget løp med fotturer, celloøving, lur og middag i "Kuling".


Godt utsyn fra turstien på Ulvøya


Fredag 12/7-2019

Knarrlagsund - Kvenvær. Vær: Lett bris fra N, skiftende skydekke med mye sol, 12-14 grader C.

Etter en natt med kraftig musikk fra imponerende lydanlegg i ubegripelig store cabin-cruisere blandet med lyden fra kraftig berusede mannfolk som ravet rundt på bryggene og skrek som dyr, var vi klare for en annen type opplevelser.

Vi kastet loss og gled i vei så fort vi hadde spist frokost. "Kuling" gled lydløst frem gjennom Knarrlagsundet for seil. Vinden døde snart ut og vi var nødt å bruke motor helt frem til fyret Flesa mellom Frøya og Dolmøya. Der fikk vi litt flau seilvind. Vinden økte suksessivt frem til Kvenvær, og i slutten hadde vi skikkelig fart i båten. Seilinga gjennom skjærgården rundt Dolmøya og Hitra var rett og slett herlig!
Nise og havørn var med på å forhøye opplevelsen.I Kvenvær havn bunkret vi litt på Bunnpris, og gikk tur i området. Dagens faunaobservasjoner ble komplettert med hjort og hare. 


Lørdag 13/7-2019

Kvenvær - Hopsjøbrygga. vær: lett bris fra N, overskyet, 11-13 grader C. 

Når Eirik og jeg skulle sette seil mot Hopsjøbrygga nektet fokka å rulle seg ut. Jeg tenkte at dette ville vært skikkelig trøbblete hvis jeg hadde vært alene. Nå kunne jeg med viss møye ta løs skjøtene og vikle ut fokka imens Eirik styrte. Jeg klarte ikke å finne ut hva som var feilen, rullen virket gå lett, så det måtte være at fallet viklet seg rundt forstagsprofilen. Hvorfor!?
Vi fikk interessant seiling med kryssing i lett vind og aktiv navigering, men det tok en stund før humøret mitt var på plass. Litt mat og økende, stødig nordavind fikk meg i godt humør. Dermed var evnen til å glede seg over omgivelsene også på plass. I flaskehalsen inn til Dolmsundet ved Hestøya møtte vi en kraftig motstrøm. Vi måtte støtte litt med motoren. Jeg fant ut at det gikk an å rulle fokka både ut og inn selv om det var litt snaut med tau igjen på rullen. 

Hopsjøbrygga viste seg å være et fint utgangspunkt for fotturer. Eirik hadde funnet noen interessante muligheter ved hjelp av kart på nett. Vi fikk oppleve både "sagan om ringen-skog", fine kulturlandskap og snaue fjell-knauser.

Søndag 14/7-2019

Eirik skulle ta bussen hjem til Trondheim på ettermiddagen, så vi ble liggende på Hopsjøbrygga.
Tidlig på morgenen listet jeg meg opp  og satte ut kajakken fra bryggen. Endelig hadde jeg mulighet å pade i skjærgården rundt Dolmøya. Jeg har tenkt på det lenge men aldri fått en passende anledning før nå. Det var helt vindstille. Havet lå speilblankt. Kartmappa til padling og orienteringskompasset jeg bruker til å ta ut kurser ved padling var blitt liggende hjemme. Jeg valgte derfor å padle helt uten kart. Det ble mye observasjoner av orienteringspunkter på vei ut, og når jeg begynte å snirkle mellom småøyene registrerte jeg hele tiden himmelretningene ved hjelp av styrekompasset. Det ble noen herlige timer med padling! Jeg fikk sett havørn på nært hold. Jeg padlet gjennom et sund som var noen centimeter bredere enn kajakken. Når jeg kom igjennom befant jeg meg i en grunn lagune med snekkeskallsbunn.


Eirik hadde stått opp og spist frokost når jeg kom tilbake til båten. Vi brukte resten av dagen til å lese og slappe av i båten. 


Jeg fulgte Eirik til bussen som gikk fra Dolmsundbrua.


Mandag 15/7-2019

Hopsjøbrygga - Knarrlagsund. Vær: Lett bris til flau vind fra NV, regn, 10-12 grader C.

Berit er på seiltur med vengbåten Nidaros. Hun fortalte at de lå i naturhavn øst for Dolmsundet, og lurte på om vi kunne treffes. Jeg følte at det var viktig for meg å komme meg et stykke på vei hjemover, så jeg foreslo Knarrlagsund. Det var meldt flau vind på ettermiddagen, så det var likevel ikke noen vits for meg å gi meg ut på Kråkvågfjorden.

Det var fin vind på morgenen når jeg navigerte meg ut på nordsiden av Dolmøya. Jeg noterte meg at jeg skal sjekke batterinivået på GPS:en før jeg gir meg ut i trange farvann. Jeg bruker båtsportkart og kompass til navigering, men liker å komplettere med en håndholdt GPS når 1:50 000 er litt smått, eller når det er få holdepunkter visuelt, slik at jeg kan få bekreftet posisjonen min. Akkurat når vinden ga meg god fart og det var skikkelig trangt mellom skjæra ga GPS:en melding om lavt batterinivå. Raskt og uvørent skifte av batterier!Sikten var veldig dårlig i det tette regnværet, og det var brumming av store diesel-motorer å høre. Fint med marine traffic app! Jeg var heldig og fikk grei fremdrift helt til Nordklakken. Der sendte jeg bekreftelse til Berit at jeg gikk inn til Knarren brygge. Når jeg begynte å se konturene til Hitra og Fjellværøy døde vinden ut. Motoren fikk jobbe litt siste strekket.
Når jeg hadde spist lunsj og ryddet litt i båten kom Nidaros stevnende i regndiset.


Det var hyggelig å treffe Berit og Håkon igjen! En fin overraskelse var at besetningen for øvrig stort sett var kjentfolk. Erlend som var høvedsmann kjenner jeg både som musiker-kollega, seiler og padler. Han hadde med seg hele familien. Sigurd er mannen til en kollega.Det var imponerende å se hvor godt både voksne og barn taklet været i åpen båt. Forståelig nok falt de for fristelsen å ta seg en innendørs middag på Knarren kro. Erlend viste meg i kartet hvor de tenkte seg natte-havn, og inviterte meg til å padle dit å ta en kaffe med dem senere.


Det var flott å få litt dra-hjelp til å komme seg ut i kajakk denne dagen. Mens jeg skrudde sammen kajakken letnet været, og det ble en skikkelig trivelig tur ut til Herøya øst for sundet.Det var artig å få menge seg litt med det beinharde tradisjonsbåt-miljøet. Jeg ble sittende i en drøy time å snakke og kose meg før jeg tok fatt på turen tilbake til "Kuling". På begjæring tok en liten rulle-demo for forsamlingen. Jeg padlet en liten tur ut i det nydelige øyriket øst for Ulvøya. God og trøtt, og full av fine inntrykk kom jeg tilbake til Knarren brygge.

Tirsdag 16/7-2019

Knarrlagsund - Skansen seilbåthavn, Trondheim. Vær: Lett bris fra N, skyet med noen solgløtt, 12-14 grader C.

Værmeldinga hadde forespeilt meg lettskyet vær med mye sol og en god laber bris. Jeg må innrømme at det ble en skuffelse med overskyet vær, gammelsjø og vind som var så flau at den ikke klarte å holde seilene fylt. Bommen pendlet frem og tilbake ettersom bølgene vugget båten, og det var smått med fremdriften. Jeg måtte minne meg selv på at det er et privilegium å få være ute på den vakre Kråkvågfjorden selv under disse forholdene. Etter Flesa fyr tok vinden seg opp. Jeg fikk fin seiling i lett bris helt frem til Agdenes. Derfra fikk jeg 2-3 m/sek medvind, så det gikk fremover i beskjeden fart. Mobilen min nektet å ta lading, og det var lite strøm igjen. Jeg hadde den skrudd av slik at jeg hadde litt batteri igjen ved behov.
Jeg tenkte at det ville være fint å ta havn i Sjursvika. Ved Hysnes fyr skrudde jeg på mobilen for å sjekke værmelding, ta en avgjørelse for videre tur og melde Birgit.
Vindmeldinga resten av dagen var 2-3 m/sek fra nord hele veien de 23 nautiske milene til Trondheim. I morgen var det meldt 1 m/sek fra sør. Jeg meldte Birgit om at jeg ville prøve å komme hjem i løpet av kvelden. Når jeg fortsatte vurderte jeg farten til ca 2 knop. Det ville si at det kom til å ta 12 og 1/2 time å komme frem. Nøden lærer naken kvinne å spinne - jeg begynte å konstruere et system for å solo-seile med genakkeren. Det ble litt tilkutting og brenning av snorer og tamper, og litt flytting av blokker. Til slutt hadde jeg klart et opplegg som burde funke. Med genakkeren oppe økte farten til drøyt det dobbelte av det jeg hadde med fokka. Det ble artig og konsentrasjonskrevende seiling med mye plattlens frem til Flakk. Der døde vinden ut. Jeg kjørte motor videre. Nå var det ikke noe problem med rekkevidden for resten av turen. Etterhvert kom det en liten trekk fra sørvest. Jeg motorseilet og seilet litt på tur ettersom vinden løyet eller tok seg opp.
Sliten men fornøyd la jeg til i båsen min i Skansen seilbåthavn ved midnatt.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Det var härligt! Längtar redan efter nästa möjlighet...

      Slett