mandag 15. august 2016

Seiltur til Stokkøya

Jeg måtte selvfølgelig besøke årets Qajaq-treff på Stokkøya og få med meg NM i grønlandsruller.
I år ble besøket integrert i en seiltur.

Torsdag 11/8 - 2016
Skansen - Sivertsvika. Vær: Frisk bris til liten kuling fra V, regn, 6 - 9 grader.
Eirik og jeg seilte ut fra Skansen med et rev i storseilet.


I fjorden var det meldt flau vind fra V, og opp i 6 m/sek ved Rissa.  Min erfaring er at dersom det er meldt frisk vind på kysten blir det som regel mye mer enn det som meldes også i fjorden. Derfor satte jeg altså dette revet, som lett kunne slippes ut dersom varselet skulle vise seg å være riktig.


Når vi kom et stykke ut på fjorden møttes vi som antatt av en frisk vestavind og iskaldt regn. Vel, dette er inngangsbilletten til kystopplevelsene, tenkte jeg. Jeg håpet at Eirik ikke ville bli helt demotivert av forholdene.
Eirik satt ved roret, og virket konsentrert og ved godt mot.Fokken ble jo kassert i løpet av seilasen hjem til Trondheim, så nå måtte vi greie oss med en flik av storgenoaen. Selv om båten ikke seilte opp mot sitt potensiale med denne seilføringa var jeg imponert over hvor godt Eirik greide å seile mot den friske vinden og etterhvert, grove sjøen.

Ved Rissa løyet vinden til flau bris. Vi fikk øye på noe vi ikke skjønte hva var lenger ute i fjorden. Når vi kom nærmere viste det seg å være en stilig tradisjonsbåt med en spesiell blandning av barkede og hvite seil.


Ute ved Ørlandet og i Kråkvågfjorden var det meldt betydelig friskere vind enn i Trondheimsfjorden, så jeg fryktet at kryssen ut mot Garten ville bli enda hardere enn den frem til Rissa.
Når vi nærmet oss Hysnes ble vinden frisk igjen. Vi kapitulerte fra planen, som var å komme til Uthaug, og gikk inn til havna i Sivertsvika.

Det lå en seilbåt lengst ut på gjestebryggen, så vi måtte prøve å legge til innenfor den, akkurat der bryggen gjør en bøy. Det er ikke mye plass mellom bryggen og grunna, og sidevinden gjorde manøveren vanskelig. Vi klønet oss ved første forsøk og var nødt til å rygge ut og prøve på nytt. Dette er nervepirrende med lite motorkraft og mye vind, men på andre forsøket gikk det fint å legge til.

Jeg følte meg ikke så høy i hatten som ansvarlig skipper når alt jeg kunne tilby mannskapet etter en seilas som gjorde en kald og sliten, var å søke ly for været i en kahytt uten varme.
Eirik så heldigvis ut til å finne seg tilrette med bok og sovepose.


Mot kveldinga lettet været noe, og vi tok en fottur til Hasselvika. Området er nydelig selv i dårlig vær, og vi fant en liten tursti ut til en hule ved en fyrlykt ut mot havet.

Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/TxOVf


Fredag 12/8 - 2016
Sivertsvika - Stokkøy marina. Vær: Laber bris SSØ, etterhvert ØNØ, overskyet 10-12 grader.

Selv om vi ikke hadde satt på vekking kom vi oss avgårde noenlunde tidlig på dagen. Etter gårsdagens opplevelser var vi innstilt på å la forholdene bestemme distanse og destinasjon. Med andre ord var planen om Stokkøya og Qajaq-treff mer eller mindre skrinlagt.

Vi fikk en lett pust fra sør på vei ut mot fjordmunningen, så vi plattlenset ut mot Agdenes fyr.I Trondheimsleia fikk vi laber bris fra SSØ. Båten danset frem til Garten. Seilinga var en fryd!
Når vi nå skulle nordover begynte navigeringa jeg var spent på. Hele området fra Garten og opp til Linesfjorden er preget av ekstremt grunne områder og en del strøm. Med GPS som hjelpemiddel og Eirik som rorsmann gikk det lett.

Ved Kjeungen fyr tok vi avgjørelsen om å prøve å komme frem til Stokkøya i løpet av dagen. Selv om vinden dreide mot ØNØ etterhvert ble seilasen en herlig opplevelse. Bjugn og Åfjord byr på nydelige synsinntrykk langs sine kyster.

Vi traff perfekt med et slag opp fra Linesfjorden mot Stokkøya, og så ut til å gå klar av Maltsekken, som var siste hindringen før vi kunne falle av opp mot Linesbrua. Hurtigruta kom selvfølgelig tøffende i god fart inn mot Stokksundet akkurat i det avgjørende øyeblikket. Vi falt av og gjorde plass til denne flytende kulturinstitusjonen, og måtte derfor starte motoren allerede før Maltsekken.


Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/UhPl3

I Stokkøy marina var det god plass og enkelt å legge til. Vi gikk bort til Hosnasanden for å se om det var noe aktivitet på Qajaq-treffet. Vi kom selvfølgelig akkurat når fellesmiddagen på strandbaren hadde begynt. Jeg hadde kjøpt billett til middagen, men siden Eirik ikke hadde, ville jeg heller spise middag med ham i båten senere på kvelden. Vi gikk en tur bort til Bryggholmen og så til eksbåten min. Den lille Västbrisen så ut til å ha det bra i sitt nye hjem.
Etterpå gikk vi likevel bort til strandbaren for å hilse på folk. Bernt møtte oss og ordnet med at Eirik kunne overta en plass ved fellesmiddagen som var blitt til overs. Det var hyggelig å sette seg ned blandt trivelige folk og få servert gourmetmat!

Etter middagen gikk vi opp til sjøsenteret for å oppleve et foredrag holdt av Maligiaq Padilla. Han er kanskje den mest imponerende representanten for Grønlands Qajaq-kultur man kan finne, og det er fantastisk at han besøker treffet.


Foredraget handlet om alt fra ulike kajakktyper til Historien til de Grønlandske Qajaq-mesterskapene.

Turen hadde tatt en skikkelig god utvikling, og både Eirik og jeg var i godt humør når vi gikk tilbake til båten på kvelden.
Lørdag 13/8 - 2016
Stokkøy marina - Stokkøyas vestside - Stokkøy marina. Vær: svak vind fra SØ, etterhvert laber til frisk bris fra NNV, lettskyet, etterhvert skyfritt og strålende sol. 12 - 16 grader.

Kvelden før hadde jeg montert kajakken for å ta meg en morgentur. Jeg padlet ut mot Linesbrua i helt vindstille vær. Skylaget var i ferd med å sprekke opp, men været som rådet måtte fortsatt betegnes som gråvær. Når jeg kom ut i området nord for Hosnasanden, ble jeg slått av hvilken fargesymfoni man får oppleve selv i gråvær når man beveger seg på havflaten tett på kysten. Området med alle sine små øyer og viker kombinert med svak havdønning gir en maks opplevelse for den som er glad i kystnatur.
Eirik hadde spist frokost og var klar for å gå bort til Bryggholmen når jeg kom tilbake til båten. Jeg hadde glemt tiden litt under min herlige padletur, noe som gjorde at vi ankom noe forsinket til NM. Heldigvis fikk vi med oss det meste av deltakelsen til Pia, som har overtatt min gamle rullekajakk. Jeg var meget fornøyd med både kajakk og rullerske! 
Det var imponerende stor deltakelse og høyt nivå. Kort og godt mye artig å se på.Maligiaq og Dubside ved dommerbordet

Dette var første gangen jeg besøkte NM uten å delta, og det var litt rart å stå på sidelinja.

Etterpå trakk vi oss tilbake til seilbåten for å slappe av litt. Denne gangen i en helt annen værtype enn i Sivertsvika. Vi benyttet anledningen til å henge ut litt fuktige ting til tørk.Søndag 14/8 - 2016
Stokkøy marina - Skansen seilbåthavn. Vær: Laber til frisk bris fra NV, overskyet 12 -14 grader.

Nok en dag med fantastisk seiling! Jeg er så fornøyd med denne båten! Hun gir nok fart til at man kommer seg rundt greit i Trøndelag, selv om avstanden mellom de gode havnene er stor. Dessuten går hun nydelig. Det vil si at det er en nytelse å oppleve båtens bevegelser i sjøen på alt fra kryss til lens.

Vi fikk stor havsjø inn skrått bakfra når vi gikk inn mot østsiden av Asen. Det var godt å ha GPS når vi navigerte fra Oddtaren til Kvaløya.

Det var en del farkoster ute og ferdedes under seil denne dagen. Vi tok igjen og seilte forbi en nydelig skøyte på vei ned fra Vasøya til Bjugnskjær fyr.
Skøyta seilte under Nederlandsk flagg.

Kjeungen fyr er et flott bygg med eventyraktig utstråling. I dag var det en seilbåt som hadde ankret opp ved fyret.


Vi nærmet oss sundet mellom Storfosna og Garten akkurat på den tiden av døgnet man kan forvente at nordgående hurtigrute passerer der. Det er ganske kraftig motstrøm i sundet når man kommer nordfra, så jeg var spent på fremdrift og kontroll på manøvrering ved passeringen. Det gikk greit å komme seg igjennom sundet, og hurtigruta hadde den gode smaken å vente med å møte oss til etter passeringen.
En liten film fra når vi nærmet oss Agdenes: https://goo.gl/photos/pN4NafcgR6YtLk3S9


Fremdriften hadde vært god hele dagen, så når vi nærmet oss Sivertsvika fortsatte vi like så godt mot Stadsbygd.


Trondheimsfjorden gjorde seg lekker for oss, kanskje for å rette opp inntrykket fra torsdagen. Ved Stadsbygd hadde vi fortsatt krefter og lyst til noen til timers seiling, så vi bestemte oss for å fortsette hjem til Skansen. Vinden løyet ved Flakk, så dagens eneste motoretappe ble fra Flakk til Digermulen. Der tok seg vinden opp igjen og ga oss en fin slør/lens inn til havna.

Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/M0P78

2 kommentarer:

  1. Interessant Torleif. Seilte forbi Stokkøya på tur til Vingsand, men valgte å ikke gå innom da jeg ikke hadde kartplotter. Får bli en annen gang :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Skjønner... jeg var glad for GPS med kart i områdene der ja!

      Slett