mandag 22. februar 2021

"Kuling" på fjorden igjen

 Skansen - fjorden - Skansen. Vær: Flau vind fra NØ, overskyet, 4 grader C.

Yr meldte NØ 4 m/sek og 5-6 m/sek i vindkastene. Perfekt for første tur i år, tenkte jeg. Når jeg gjorde klar båten var det veldig lite vind i havna, men det var et godt tegn at det var urolig sjø i havnebassenget, og at alle windex´er pekte mot NØ.

Allerede rett utenfor moloen møtte jeg bølger som fikk "Kuling" å dyppe baugen ned i vannet, og ta godt med vann over dekk. Jeg var nødt til å øke turtallet litt i forhold til det planlagte for å få god fremdrift. Jeg tok meg god tid til å få inn fenderne på en trygg måte i den store sjøhevinga. Når storseilet var satt merket jeg at vinden ikke ville greie å fylle seilene. Jeg begynte likevel å rulle ut fokka. Plutselig tok det stopp. Siste turen i høst fikk jeg problemer med å rulle inn fokka i en kraftig vindbyge. Jeg tok i ganske hardt med vinsjen, og var litt redd for at forstaget kunne ha tatt skade. Derfor har jeg nå sikret masta ved å stramme opp spinnaker-fallet i pullpiten fremfor rulleforstaget. Etterhvert oppdaget jeg at det var for trangt mellom fallet og seilet slik at seilet hektet seg i fallet oppe i toppen. Jeg gikk fra roret og løsnet spinnakerfallet. Når jeg prøvde å rulle urt seilet mer viklet seg fallet rundt rullen. Det ble for vanskelig å ordne dette på egen hånd ute i den grove sjøen, så jeg prøvde en stund å fange vind med det jeg hadde av seil, men det ble aldri nok vind til å hamle opp med bølgene. Skuffet tok jeg meg inn mot havna for motor. Akkurat når jeg skulle inn i båsen kom jeg bort i nøkkelen som er bryter for motoren, slik at den datt ut. Jeg fikk den ikke i igjen, og fikk nøye meg med siget jeg allerede hadde. Baugen kom frem til utriggeren slik at jeg kunne hoppe ned på den og trekke båten inn i båsen. Jeg kom altså i havn på en klønete måte med storseilet liggende løst over bom og dekk, og fokka halvveis rullet inn. Fint at det ikke er så mye folk i havna i februar.

På denne turen brukte jeg motoren på litt høyere effekt enn det jeg pleier på småturer. Jeg kjørte også litt lengre strekk enn det som trengs ved en tur med god vind. Batterimonitoren viste 92,6% når jeg hadde fortøyd i havna.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar