søndag 13. september 2020

Stor-Drakstsjøen

 Jeg følte at det var på tide med en tur av noe slag. "Kuling" står fortfarende på land og venter på at motor-installasjonen skal bli ferdig. Derfor lå det i lufta at det ville bli tur med kajakk og telt. Jeg hadde lyst å padle på Linesfjorden, men det var meldt kuling på kysten denne helgen. Da kom jeg å tenke på Stor-Drakstsjøen.  Jeg har vært der to ganger før, og det fine er at det er en kort kjøretur fra Trondheim, samtidig som man virkelig får følelsen av å komme bort fra sivilisasjonen når man er der.

I går formiddag kjørte jeg avgårde med bilen fullpakket med kajakk, årer og utstyr. Jeg hadde kjøpt fiskekort på nett, og var klar for å leke Lars Monsen.

Her er kart over sjøen: https://kart.gulesider.no/m/Bw0AQ

Jeg satte ut kajakken fra Kvilodden.


Det ble padling langs land motsols rundt vannet. Jeg padlet langsomt, og tok ofte pauser for å ta inn landskapets lyder, lukter og vyer. Selv om det er flere hytter enn jeg kunne huske fra forrige tur, får jeg virkelig følelsen av å være ute i vill natur. Ved Otersundet begynte jeg å se etter leirplasser. Jeg ville gjerne ha en plass i ly for sørvesten, siden den var spådd å komme friskt på søndagsmorgenen. 

På Storholmen er det en østvendt bukt, og jeg endte opp med å slå leir helt nord i bukta.


Når leiren var satt var det tid for en fisketur! Jeg så for meg stekt ørret til middag... Fiskekortet jeg kjøpte var bare gyldig sør for kommunegrensa som går tvers gjennom vannet, så jeg padlet ned til Hevillneset og Langholmen for å fiske der. Jeg fisket helt til jeg syntes det var på tide å komme seg i land for å tenne bål og lage middag. Tre forskjellige sluk ble testet ut, uten at jeg fikk så mye som et napp. Akkurat når jeg pakket sammen fiskestanga hørte jeg noe plasking bak meg. Det var en ung mann som kom padlende i en Packraft. Jeg spurte om han hadde hatt noe hell med fisking. Han hadde ikke med stang en gang, han bare tok en spontan overnattingstur. Jeg ønsket ham god tur, og padlet mot leiren for å koke meg hermetisk sodd.
Før turen frisket jeg opp mine gamle rutiner for pakking etter pakkeliste. Jeg lager rubrikker: overnatting, klær, mat og padling. Det jeg glemte var at man alltid skal tenke igjennom alt som skal skje i løpet av turen for å få med ting som ikke selvsagt kommer inn under rubrikkene. I dette tilfellet førte det til at jeg hadde glemt å ta med lys og bok. Det viste seg å være en fin ting. I stedet for å legge meg i teltet og lese, ble jeg ute og observerte naturen helt til det ble så mørkt at jeg måtte legge meg mens jeg fant frem.

Oppsummering av dagens tur: Nydelig naturopplevelse, med høydepunkt vestsiden av vannet hvor man kunne padle inn i små bekke-utløp og snirkle i små sund mellom holmene.


I dag morges sto jeg opp etter en lang god natts søvn. Sovepose, liggeunderlag og teltplassering ga optimal sovekomfort. Jeg må ha kommet et stykke videre mentalt i forhold til å slappe av på nye steder, spesielt tatt i betraktning at jeg oppdaget før jeg la meg at en stor furu hadde begynt å slippe rota, og sto med ca 30 graders helling med fallretning tvers over teltet.

Etter en god, lang frokost, og pakking i rolig tempo ga jeg meg ut for å fullføre rundturen langs Stor-Drakstsjøens kyst. Jeg padlet tilbake til Hevillneset og padlet langs land helt inn til demningen mot Sagelva. Deretter bar det av østover igjen. Med jevne mellomrom sjekket jeg mobilen for dekning. Jeg hadde vært uten siden i går ettermiddag. Når jeg omsider fikk dekning et sted ved Langråodden, så jeg at det var flere tapte anrop fra Birgit. Jeg sendte en primitiv ok-melding med min vann-tette taste-telefon.

Oppsummering: Selv om jeg alltid prioriterer kysten som arena for padleturer må jeg huske hva slags flotte opplevelser som ligger og venter i ferskvannsperler som dette!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar