søndag 4. september 2016

Seiling og padling!

Første helgen i september var min siste mulighet denne høsten å få til en overnattingstur med seilbåt eller kajakk. Jeg bestemte meg for å sette av fredag til mandag, seile til et spennende padleområde og padle, ev med overnatting i telt fra lørdag til søndag. Mandagen skulle brukes til å seile hjem igjen.

Turen skulle først å fremst dreie seg om å kose seg med seiling og padling, men det meldte seg en ønskeplan i hodet. Det var å seile til Uthaug i løpet av fredagen, og padle derfra til Tarva på lørdagen, overnatte i telt, padle tilbake til Uthaug og hvis det var tid, seile et stykke av hjemturen allerede på søndagen, slik at jeg sikkert kom meg hjem i løpet av mandagen.

Slik ble turen i virkeligheten:

Fredag 2/9 - 2016

Skansen - Kongensvoll. Vær:  Skiftende bris og skiftende skydekke, perioder med sol og perioder med regn. 12 - 14 grader.

Jeg ville komme meg avgårde tidlig, derfor hadde jeg overnattet i båten. Værmeldinga var litt uklar i forhold til vindstyrke, men åpnet for frisk bris i løpet av dagen i områdene jeg tenkte å seile i. Jeg var alene ombord, og valgte derfor å ta et rev i storseilet. På rulleforstaget hadde jeg satt en genoa jeg ikke hadde brukt før.


Turen startet med diesel og regn, men ganske snart kom det en liten bris som var verd å seile i. Genoaen viste seg å være rimelig utseilt, men når vinden ble frisk rundt Stadsbygd balanserte båten utrolig godt på kryssen med det slitte forseilet og et rev i storen. Jeg kunne uten problemer gå fra roret hvis det var noe å ordne på dekk, hvis jeg skulle hente meg mat eller gå på do.

Jeg koste meg med seilinga, men tenkte lite på fremdriften. Akkurat når jeg hadde tatt et langt slag ned mot Ingdalsbukta løyet vinden. Det ble motorgang igjen. Etterhvert kom det en liten trekk fra NNØ, og da måtte jeg jo seile en stund igjen. En kollega meldte at han skulle til Sivertsvik med seilbåten sin. Jeg hadde nok forspilt mine muligheter å komme meg til Uthaug før det ble lanterneføre, men etter litt nøling bestemte jeg meg for å likevel gå for et mål som ga muligheter for kystpadling neste dag. Heretter ignorerte jeg lette vinder av ugunstig retning, og lot min lille dieselmaskin gå. Jeg målte distanser og kom frem til at Uthaug var akkurat litt langt, men Kongensvoll var innen rekkevidde. Sistnevnte er også et godt utgangspunkt for fine padleturer.
Det var blikkstille og utrolig vakkert når jeg kom frem til Kongensvoll. Tillegginga gikk problemfritt.Kartlink:http://kart.gulesider.no/m/g8gzz


Lørdag 3/9 - 2016
Kongensvoll - Utsetøya. Vær: Laber til frisk bris fra SV, skiftende skydekke med regnbyger, en del sol 12 grader.

Jeg padlet ut fra havna i stille vær.


Jeg hadde bare rundet fra Innervågen til Ytterhavna så kom det et skikkelig regnskyll. Det var fint at jeg hadde lagt sydvesten i dagluka. Nå snirklet jeg i alle kriker og kroker langs land til Vingvågen der det ble lunsjpause.


Kystpadling er et godt supplement til seiling. Man kommer tett på den fantastiske kystnaturen både over og under vann. Jeg så ikke mindre enn åtte havørner på turen frem til Vingvågen.

Turen fortsatte frem til den lille øya utenfor Valslagvågen. Der krysset jeg Trondheimsleia til Vedøya.  Det var en del skipstrafikk i leia når jeg krysset, så konsentrasjon og tempo var på et høyt nivå. Samtidig som lettelsen over at kryssinga hadde gått fint infant seg, kom sola frem og forvandlet Vedøya til et paradis. Jeg fikk nesten lyst å slå leir der. Under lunsjen hadde jeg oppdaget at de tingene jeg hadde i seilbåten, og derfor ikke ble pakket ned hjemme for padleturen, ikke var blitt med. Tingene som manglet var bestikk og kniv til å skjære brød med.
Jeg padlet innom Grindvika og Børøysund for å spørre etter en bensinstsjon eller butikk, uten hell.

Ok, jeg får improvisere, tenkte jeg og padlet videre opp langs østsiden av Utsetøya. Der fant jeg en bukt som egnet seg godt til kajakkparkering og teltplass.


Øya byr på en nydelig blandning av vill natur og kulturlandskap med noe eventyraktig over seg.


Jeg hadde flaks og slapp regn under leirsetting, men utpå kvelden kom det noen skurer med regnbue som resultat.


Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/MdV36

Søndag 4/9 - 2016
Utsetøya - Kongensvoll, Kongensvoll - Skansen. Vær: lett til laber bris fra V, senere dreiende til NV. Lettskyet, en god del sol 13-14 grader.

Jeg var spent på padleturen tilbake fordi værvarselet var forandret fra laber bris fra NV til frisk bris fra SV. Kryssinga av Trondheimsleia kunne bli tøff dersom dette slo til.


Etter en utrolig vakker morgenstund som dessverre ble preget av illsinte knott, ga jeg meg ut på padling. Det var herlig å komme ut på inseksfritt hav! Tanken var å padle strake veien tilbake til Båten for å rekke å seile et stykke tilbake mot Trondheim. Jeg hadde utrolig flaks med været! En lett bris fra V ga meg medvind og små bølger som etterhvert bygde såpass at jeg kunne få litt surf. Turen gikk så raskt at det ga et veldig godt utgangspunkt for seilinga.

Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/NUfhG

Jeg tok meg god tid til å pakke og spise lunsj. Oppdatert værmelding fortalte om 8-9 m/sek fra NV om ettermiddagen dreiende til NØ. Rev i storseilet igjen altså. En fin laber bris fra NNV ga meg herlig seiling opp mot Garten. Jeg gikk helt opp mot Garten for å ta høyde for vinddreinga  som var spådd. Vinden ble liggende på N og NNV, og styrken på en god laber bris, så det ble kremseiling med slør og lens ned gjennom Trondheimsfjorden. Jeg skjønte når jeg nærmet meg Stadsbygd at det ville bli mulig å komme helt hjem til Skansen.


Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/BSb7m

3 kommentarer:

 1. Svar
  1. Takk, det er artigere enn vanlig loggbok, og i og med at den er offentlig kan det jo hende at folk snubler bort i noe de er interessert i....

   Slett
 2. Hei Torleif, så snublet jeg over bloggen din...TKK skal ha sommertur fom 11.7 tom 17.7, og da er planen å campe bla på Utsetøya og der ser det jo kjempebra ut til flere :)
  Fine bilder til informasjon & inspirasjon.

  God sommer til deg og dine.

  Padlehilsen
  Hilde Mailen Domaas

  SvarSlett