onsdag 4. august 2021

"Fri"

Hansbakkfjæra - Grilstad Marina. Vær: Flau vind til lett bris fra NNØ, lettskyet 12-14 grader C.

Så var det dags å få "hagebåten" på sjøen igjen. Forrige gang jeg prøvde, skar det seg med senkekjølen. http://seilingogpadling.blogspot.com/2020/09/mislykka-seiling-og-herlig-kajakk-surf.html

 Siden da har jeg bygget om kjølopplegget til sverdkjøl. Da slipper jeg det usikkerhetsmomentet det er å ha en vippebolt montert i kjølkassa med gjennomføring under vannlinja, som jo potensielt kan by på lekkasje-problemer. Det jeg mister er enkel, trinnløs regulering av kjøldybden, og sikkerheten ved at kjølen kan vippe opp ved grunnstøting. I våre farvann, og i hvert fall ved min type seiling vurderer jeg fordelene med den enkle sverdkjølen som overveiende. 


Nå var det altså dags å teste det nye systemet! 

Jeg kjørte båten på sin henger ned til Hansbakkfjæra. Der har jeg sett folk sette ut båter fra henger. Jeg var der straks før flo sjø. Det så veldig bratt ut, og grus og sand så ikke ut til å gi gode kår for en vanlig personbil, når det gjaldt å komme seg opp igjen. Jeg rygget ned bil og henger så langt jeg turte. Det var fortsatt et stykke steinstrand igjen til vannkanten, men jeg la lunner klare, og regnet med at det ville gå greit å skyve båten uti med håndmakt. 

Det var bra at jeg ikke rygget lengre ned, for det var bare såvidt jeg klarte å komme meg opp med tom henger! "Fri" var tyngre å skyve på enn det jeg kunne huske. Jeg tenkte at å balansere henne på kjøl-listen når jeg skulle skyve ville gi minst friksjon, men det var først når jeg la henne over på siden at jeg greide å få henne flott.

Herlig! "Fri" ble rodd ut et stykke på fjorden og rigget klar for seiling. Kjølen virket som planlagt, så nå var det bare å sige rolig og lydløst bort mot Grilstad marina. Siden det var uaktuelt å ta opp der jeg satte ut, og jeg desverre ikke hadde hele dagen satt av til dette prosjektet, bestemte jeg meg for å legge "Fri" på gjesteplass i marinaen inntil videre, og finne en god løsning for å ta opp på floa en av de nærmeste dagene.


Det var en lek å seile båten på plass i havna i den lette vinden. Det har jo unektelig sine poenger med en liten, lettvint cruising-jolle.....

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar