tirsdag 10. mai 2016

Kristiansand - Egersund

I Kristi himmelfart var det dags for etappe to på seilasen av Gambling 34 "Kuling" fra Tjøme til Trondheim. Etter påska har det vært mye kraftig vestavind i området Lindesnes - Lista, så jeg var spent på om det ville gå greit å komme videre som planlagt.
Jeg ville helst komme meg til Egersund, siden jeg har greid å få en gunstig og sikker avtale om langtidsleie av en god båtplass der. I det siste har værmeldinga i området vist drømmeforhold... Her er loggbok for seilasen:

Fredag 6/5 - 2016
Kristiansand - Farsund. Vær: lett til frisk bris fra Ø, Lettskyet vær med mye sol, 12 - 19 grader.

Erik og jeg startet turen for motor i stille vær. Ut mot SØ så vi en mørkeblå strek på havet, noe som tydet på at vi ville få god seilvind lenger ute. Vi fortsatte for motor til Flekkerøygapet fyr. Der heiste vi seil og la kursen ut mot Songvår fyr og Ballastskjæran.

Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/1rcTK

Deretter fortsatte vi utenskjærs helt frem til Lindesnes hvor vi la kursen rett mot Søndre Katland fyr, for å navigere oss inn til Farsund.

Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/Sci18

Det var en herlig seilas i solglitter og medvind. Erobringa av "Kap" Lindesnes kunne vel ikke ha vært mindre dramatisk. Vi gjorde oss ikke flid med å heise et større forseil, eller å plattlense med utspilet seil. Båten er fortsatt ny for meg, og Erik har ikke seilt siden han var 17, sjøen er urolig i området selv i disse forholdene og med vindmelding opp til 9m/sek er det deilig å ha fokk dersom vi skulle være nødt å krysse av en eller annen grunn. Derfor ble det til at vi sløret enn på den ene siden enn på den andre med storseil og fokk.

Her er en liten video: https://picasaweb.google.com/118146125888588223070/6283055777157458497#6283055780536452834

Det viste seg at farten var tilstrekkelig likevel, for vi kom frem til Farsund allerede i 18-tiden, noe som forteller om en snittfart på rundt 6 knop.


Lindesnes!


Farsund gjestehavn

Vi la til ved Farsund torg, og gikk for å undersøke litt. Det viste seg at gjestehavna lå på den andre siden Gåseholmen, så vi putret rundt holmen og la oss til for natta rett utenfor servicebygget. Før 1 juni var havna ubemannet, så tilgang til do fikk man kun gjennom Prix-butikken i dens åpningstider.

Kartlink: http://kart.gulesider.no/m/vM7uy

Erik satte i gang å lage en herlig pølsemiddag mens jeg gjorde klar båten.

Lørdag 7/5 - 2016

Farsund - Egersund. Vær: Laber til frisk bris fra Ø, lettskyet med mye sol 15 - 21 grader.

Siden det gikk såpass fort i går, og dagens vindmelding var enda hakket bedre, så vi en mulighet for at Erik kunne rekke et tog fra Egersund tilbake til Kristiansand kl. 1645 dersom vi kom oss avgårde tidlig. derfor kastet vi loss allerede kl. 0700.


Vi gikk for motor ut første stykket, men på høyde med Raudsteinen heiste vi seil og seilte ut i sundet forbi Sandøy fyr. 


Først når vi hadde god klaring til grunnene vest for utløpet seilte vi lavest mulig på den sørlestlige slørbogen. Vi fortsatte et godt stykke før vi jibbet og seilte langs Listalandet.


Lista

Det var enda litt mer trøkk i vinden denne dagen og seilinga var herlig.


Solglitter


Erik til rors


Sillmacka med tillbehör

Vinden dreide med land og ga oss medvind helt inn i sundet når vi seilte inn mot Egersund. Vi startet ikke motoren før ved Fiskarvig.Godt utlufting og tørkevær


Trygg havn

Klokken var 14 når vi kom inn i havna hvor jeg leier plass frem til neste etappe. Erik rakk med god margin toget til Kristiansand, og jeg fikk 1 og 1/2 døgn på meg til å stelle med båten, slappe av i godværet og øve cello.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar