tirsdag 10. november 2015

Ny seilbåt!

Etter å ha hatt tre vellykkede sesonger med min nydelige lille Västbris ble det tid for litt oppsummering. Båten har fungert perfekt ved aleneseiling i lette til moderate forhold. Begrensningene ligger i båtens evne til å ta seg frem i kraftig motvind, og naturlig nok at det blir trangt ved seilas med flere personer.

Jeg har gått glipp av noen langhelger på kysten p.g.a. kraftig vestavind, og jeg begynte å tenke på å montere en liten innenbords dieselmotor i båten for å komme meg frem i alle forhold som frister til tur. Dette ville koste flesk, så jeg følte at jeg måtte være sikker på at dette var fremtidens båt for å gå for den løsningen.
Da jeg tenkte meg om merket jeg at jeg har savnet muligheten å invitere venner og familie på seiltur med anstendig komfort. Innenfor budsjettet for ny innenbordsmotor fantes det faktisk mulighet å få en 30 fots seilbåt som allerede hadde dieselmotor.....


Liten, men god. Her er eneste gangen vi prøvde oss med tre pers på overnattingstur.

Jeg begynte å drømme litt: En båt med stor nok sittebrønn for trivelige dagsturer med minimum fire personer.... En båt som har overnattingsplass til hele familien (4 pers)...... En båt som gir seilglede og er håndterbar for en person..... Jeg liker jo båter med klassisk utseende og klassiske seilegenskaper....

Tanken ble snart en besettelse, og selv om jeg hadde oppgradert Västbrisen ordentligt med tanke på mange års fortsatt bruk satte jeg igang å kikke på bruktmarkedet. Jeg prøveseilte en Tur 84 i Ålesund. Den var koselig, og oppfyllte stort sett de kravene jeg hadde satt opp. Enda mer fristende var en Murena 30 som ligger her i byen. Jeg la ut Västbrisen på Finn og satte til salgs-plakat på den i havna, for å sjekke interessen. Det går treigt på markedet denne tiden på året, og selv om det var noen henvendelser var det ingen som kom for inspeksjon og prøveseilas.

En kveld kom jeg over en annonse fra langt bak i tid på finn. Den fikk hjertet til å slå fortere! Det var en båt som jeg har drømt om for lenge siden, da jeg gikk rundt med storbåtdrømmer uten å ha noen tanker om å faktisk realisere dem. Den låg faktiskt økonomisk innen rekkevidde dersom jeg fikk ut det jeg håpet på for min lille båt. Båten i annonsen var en Gambling 34. Den er designet av Jan Herman Linge 1970, og har et klassisk havseilerskrog som gir meg gåsehud. 
Jeg mailet annonsøren og spurte om han kunne tenke seg å ta en liten turseiler som delbetaling. Han svarte at det var ikke aktuellt, men jeg var velkommen til å ringe ham for å finne ut mer om båten. 
Jeg snakket med ham og fikk tilsendt en tilstandsrapport/takst. Det så ut til å kunne bli motorinvestering der også innen en ikke altfor fjern fremtid, men jeg sade til ham at jeg ville komme tilbake dersom jeg fikk kjøper på min båt. 

Andre aktuelle objekter var en vannskadet NF til spotpris, en sliten gammel IW 31 til hyggelig pris og en Kings Cruiser 29 til gibort-pris. Gamblingen var jo selve drømmebåten, men føltes kanskje litt stor, og budsjettet var i overkant dersom motorn måtte byttes. Det som føltes mest realistisk og dessuten meget inspirerende var den Murena 30 som ligger her i Trondheim. Den har bensinmotor, så der var det i hvert fall snakk om ny motor dersom det skulle bli affære, og da måtte jeg få en skikkelig god pris.... (Jeg kan ikke tenke meg å ha innenbords bensinmotor i en seilbåt pga brann/eksplosjonsfare.)

Tiden gikk og jeg fikk ikke noe respons på annonsen min.
En dag kom en til Gambling 34 opp til salgs på finn. Dette eksemplaret så enda finere ut enn den forrige, selv om innredningen var under renovering, og motoren nyoverhalt og i god stand, men betenkelig liten. Jeg sendte rutinemessig en forespørsel om hvorvidt selgeren kunne tenke seg en liten turseiler som delbetaling, med link til min annonse. At henvendelsen skulle føre til noe regnet jeg ikke med, og jeg var innstillt på å vente til våren med salg og kjøp, eller rett og slett å seile Västbris noen sesonger til.
Til min overraskelse svarte selgeren positivt på min henvendelse, og da ble det høy puls igjen! Det lyktes meg å organisere en tur til Tjøme der båten ligger, for inspeksjon og prøveseilas.
Jeg ble overbevist og Tjøme-besøket resulterte i kontraktskriving. 
Lekre klassiske linjer


 fasiliteter


Romslig båt med koselig ovn


Byssa


Gleder meg til å prøve spinnaker i sommer
Fin i plasten


Nå er hun min!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar