tirsdag 3. mars 2015

Seilbåtene: Askeladden 14

Grunnen til at jeg er så opptatt av seilbåter, kajakker og sjøliv er sikkert opplevelser jeg har hatt som barn. Fra sommerferier fra barndommen har jeg minner om nyvåkne frokoststunder på solvarme svaberg. Utsikt med havhorisont mot sørøst med solglitter og fjern dunking fra ensylindrig fiskebåtmotor akkompagnert av måkeskrik.
Hytta vår låg på Dragskär, på høyde med Ölands nordligste odde på svenske østkysten. Mitt første møte med båtlivet var turer i hyttebåten far skaffet, en Askeladden 14 med seilrigg.

Det jeg husker fra turene med denne båten er klukking fra det klinksimulerte glassfiberskroget og en lett eim av polyesterstøp fra de oransje, solvarme toftene. En episode jeg husker spesiellt godt var når onkelen min kom på besøk til hytta vår. Det var en dag det etter min målestokk var kraftig vind og SVÆRE  bølger! Far hadde lyst å vise frem båten sin og foreslo en seiltur. Han spurte om noen av oss unger hadde lyst å bli med. Jeg synes havet så skikkelig skremmende ut, og turte ikke å bli med, selv om jeg et sted inni meg hadde skikkelig lyst. Storebroren min ble med, og jeg minns hvordan jeg gikk frem og tilbake inne på land og speidet utover havet for å følge med på den lille båten og dess besetning.

3 kommentarer:

 1. Hej Thorleif,

  Jeg har netop køpt en Askeladden 14-2135 og glæder mig til at få den i vandet.
  Der er dog nogle ting ved riggen der skal laves først og der er ikke mange informationer at hente på nettet.
  Dit billede oven for viser en manual. Har du resten af manualen som du kan dele også?

  Mange hilsner Jakob

  SvarSlett
  Svar
  1. Meld dig ind i Facebook gruppen Askeladden Kombi - jolle

   Slett
 2. Hei Jakob, Jeg har desverre ikke noe mer. Jeg fant de bildene som du ser over på nettet. Kan ikke huske om det var noe mer info tilgjengelig der hvor jeg fant dette. Håper du finner det du trenger, og at du får stor glede av båten!

  Vennlig hilsen Torleif

  SvarSlett