fredag 6. juli 2018

Seilferie

Jeg har ofte en plan når jeg skal ut å seile. I tillegg har jeg alltid en overordnet målsetting. Denne gangen var planen å seile til Helgelandskysten. Den overordnede målsettinga var, som vanlig, å kose meg med seiling og kystopplevelser sammen med de som måtte bli med. Her er loggbok fra turen:

Fredag 22/6-2018
Stokkøy marina - Kuringvågen. Vær: 8-9 m/sek NV, regn, 8-9 grader C.

Jeg hadde planlagt å seile til Helgelandskysten. Båten ble lagt på Stokkøy marina når forrige seilas ble avsluttet i tirsdags, for å få et godt utgangspunkt for videre seilas nordover.
Eirik og jeg kom med buss fra Trondheim. Vi startet turen med å kjøre motor ned til Coopen i Stokksund for å fylle på matlagrene i båten.Siden været ikke innbøy til noen lengre tur denne dagen dro vi til Kuringvågen og la oss der for natta.


Varmeapparatet fikk en avgjørende rolle for trivselen denne ettermiddagen og kvelden.


Kuringvågen er et fint sted, og når vi var lei av å sitte å trøkke i båten gikk vi en tur til Stokksund kirke i striregnet.


Lørdag 23/6-2018

Kuringvågen - Uthaug. Vær: Laber bris fra VSV, lettskyet med en del regn, 11 grader C.

Værmeldinga hadde overbevist oss om at det var lurere å dra sørover de dagene Eirik hadde til rådighet for seiling. Det var meldt opp i kuling i området rundt Folla de nærmeste dagene.
For meg betø dette at Helgelands-turen ble skrinlagt.
Vi våknet opp til oppholdsvær og fin seilvind. Herlig! Skuffelsen over å ikke kunne dra nordover ble snart overskygget av nydelig seiling. På vei ut Stokksundet møtte vi "Pärlan"! Den lille Västbrisen jeg solgte når jeg kjøpte "Kuling" gjorde seg godt i sitt nye hjemme-miljø.


Strekket ned fra Linesfjorden til Bjugnfjorden bøy på herlig seiling og spennende navigering.
Nytt patent med sjøkarta mellom to pleksiglass-skiver. 


Inne i Uthaugs havn klarte jeg å miste en fender. Eirik manøvrerte perfekt slik at jeg kunne fiske den opp med en båtshake. I havna ble vi møtt av to "Hardinger" som seilte en HR 39 med hjemmehavn Strandebarm.Senere på kvelden kom det en veldig kul tysk båt og la seg bak oss. De skulle jage videre nordover etter midnatts-sola.


Vi begynner å bli gode til å kose oss ombord!Spesielt lys på kvelden.

Vi gikk en tur i Uthaugs trivelige gater på kvelden.


Søndag 24/6-2018

Uthaug - Brekstad - Høybakken. Vær: SV lett til laber bris, oppholdsvær, på ettermiddagen regn, 11 grader C.

Turen ned til Brekstad ble kjempebra! Vi rullet ut fokka og skrudde av motorn på høyde med Kjeungen fyr, og siden ble det fin seiling helt til moloåpninga ved Brekstad havn.Når vi hadde fortøyd slo lensepumpa seg på. Det var andre gangen på kort tid, så jeg løftet dørkplatene for å ta en kikk. Slangen til toalettet hadde blitt slitt hull på av zinkanoden på propellakselen! Jeg skrudde igjen krana og sjekket om det hadde skjedd noe mer.

I Brekstad havn kompletterte vi forsyningene litt på den søndags-åpne butikken. Etterpå spiste vi pizza-lunsj på "Melissa". Vi seilte ut av havna i lett vind. Når vi passerte Austrått kom regnet. Et massivt, monotont regn. Vi holdt ut, og seilte i den lette vinden helt frem til Høybakken. Ingen av oss hadde lyst på monoton motordur i tillegg. 
Vel i havn i Høybakken klarte jeg å finne en kortere vei for slangen til toalettet, slik at jeg kunne kappe bort den skadde biten og få systemet tett, og doen klar til bruk igjen.Mandag 25/6-2018

Høybakken - Brekstad. Vær: Frisk bris til liten kuling fra SV, mye regn 11 grader C.

Eirik og jeg gikk en tur etter frokost. Høybakken og Heggvik var idylliske, en flott strand med godt ivaretatte brygghus, velholdte og forseggjorte bolighus og hager, og en særpreget kirke omgitt av store løvtrær.

 Når vi la fra kai ble regnet mer intenst, og ved runding av Saltneset ble vi var at vinden var litt kraftigere enn det som var meldt. Heldigvis hadde vi tatt et rev i storseilet.
Ettersom vi kom lenger ut i Stjørnfjorden bygget sjøen seg opp, ble skikkelig svær og til dels brytende. Dette kombinert med tett regn, dårlig sikt og lav temperatur gjorde at turen føltes i barskeste laget. "Kuling" føltes likevel trygg, og var overraskende lett på roret. Både Eirik og jeg var glade da vi så Brekstad havn gjennom regn-diset.

Når vi var kommet i havn og kledde om kunne vi konstatere at vi, på trass av at begge hadde seilt i regatta-dresser, var bløte inn på skinnet.

Dette var litt av en sluttspurt for Eirik, som skulle ta hurtigbåten hjem til Trondheim. Jeg hadde bestemt meg for å bli på Brekstad til tirsdagen, da Birgit skulle komme ut med hurtigbåt.Tirsdag 26/6-2018

Brekstad - Garten - Brekstad. Vær: VNV lett bris økende til frisk, sol, tilskyende, 12-14 grader C.

Endelig en formiddag med oppholdsvær, og til og med sol! Det var herlig å kunne lufte ut båten, og ta ut tepper og puter for å riste dem og la dem tørke i sola. Etter litt "husvask" i båten tok jeg frem kajakken. 

Jeg trente litt manøvrering og ruller før jeg padlet ut av havnebassenget. På stranda nedenfor kulturhuset så jeg at folk begynte å samle seg. noen hadde med flagg. Jeg padlet videre, og halvveis ut mot Hovdtåa møtte jeg to padlere. Det var Ole Kristian og Gretha. Hyggelig gjensyn med padlevenner! 
Ettersom jeg snakket med dem gikk det opp for meg at de hadde vært på en skikkelig langtur. Folka på stranda var velkomst-komité, og de trodde nok at jeg var kommet for å møte dem i anledning hjemkomsten. Jeg måtte inrømme at det var helt tilfeldig at jeg møtte dem 500m fra "målgang" på deres tur fra Bergen.
Jeg slo følge med dem til stranda for å observere festlighetene.


Når jeg padlet videre følte jeg meg merkelig berørt av hva de to padlerne fra Ørlandet hadde gjennomført. Jeg funderte litt på hva som driver oss som drar på lengre eller kortere turer i kajakk, båt eller på ski eller til fots for den sakens skyld.

Fembøringen Braute lå på motsatt side av bryggen "Kuling" lå fortøyd ved. Den vakre Åfjordsbåten forlot havna for seil og årer en stund før jeg padlet ut.
Når jeg nærmet meg Garten kom Braute helt opp mot land for å baute. Det var et flott syn!Jeg satte meg for å innta en enkel lunsj ved brufestet på Garten. En blid dame kom forbi og sa at hun syntes det var en god idé å padle hit for å spise lunsj. Hun spurte om jeg kjente Gretha Skaug som skulle komme hjem i dag etter å ha padlet helt fra Bergen. Da fikk jeg fortalt om den pussige tilfeldigheten fra starten av min lille tur.

På tur tilbake la jeg kursen omtrent rett mot Hovdtåa fra Vorpholmen. Det hadde skyet over og vinden økte i styrke. Snart satt jeg midt i hissige vindbølger med skum på toppene. Nå hadde jeg vinden på skrå bakfra, og det var fristende å surfe. Retningen var ugunstig i tilfelle uhell siden det var fralandsvind. Derfor var jeg reservert og kontrollert, men unnet meg likevel noen små turer. Siste strekket frem til Hovdtåa padlet jeg nærmere land og fikk bølgene parallelt med stranda. Da kunne jeg slippe meg løs å surfe ordentlig i disse herlige lettfangede bølgene. Jeg kom i havn i god tid før Birgits ankomst.

Det var herlig å få Birgit på besøk! Sammen dro vi på handletur, spiste junkfood-middag på kaia og tok en fin kveldstur til fots til Hovdtåa og Hovde gård.


Birgit er flink hobby-fotograf og finner mange fine motiver 


Onsdag 27/6-2018

Brekstad - Knarrlagsund. Vær: Flau vind til lett bris fra NNV, dreiende til NNØ, lettskyet med mye sol, 14-15 grader C. 

Vi gled lydløst ut av havna for bare fokka i en lett trekk fra SV. Idyllen ble litt forstyrret av at ferga skulle ut gjennom moloåpninga akkurat når vi var der. 
Vinden døde ut ved Hovdtåa, så vi måtte kjøre motor frem mot Garten. Rett for Garten kom det en liten trekk fra NØ, og vi fikk en herlig, langsom slør i solskinnet. Vi hadde såvidt fremdrift. Tyskerne i småbåtene rundt oss fisket etter fisk, og vi fisket etter vind.
Etterhvert kom det en lett bris fra N, og vi fikk fin seiling på halv vind forbi Storfosna og Kråkvåg.Over Kråkvågfjorden gikk det som en dans med 4-5 m/sek fra NNØ. Vi la til ved Knarren gjestebrygge i samme båsen som Pappa, Per og jeg la til i forrige søndag.
Vi rakk både handletur og en liten tur på land før middags-sulten ble for stor. Pølse med lompe og en god salat sto på menyen denne dagen.

På kvelden gikk vi turstien nord på Ulvøya. Det er fantastisk flott terreng som gir følelsen av fjelltur rett ved havet. Utsikt over havhorisont mot nord, og fantastisk skjærgård mot øst.


Torsdag 28/6-2018

Landligge. Vær: Frisk bris til liten kuling fra VSV, minkende til laber bris, kraftig regn, på ettermiddagen lettere regn og perioder med opphold, 11 grader C. 

Ingen av oss hadde lyst til å seile i kuling og regn, så vi ble i Knarrlagsund en natt til.
På formiddagen satt vi inne med varmeapparatet på, og hørte hvordan uværet herjet utenfor.Når vinden hadde løyet og regnet avtatt gikk vi en tur i terrenget rett ovenfor Knarren. Det var skogterreng med små vann, så det ble en helt annen turopplevelse enn dagen før.
Vi så hjort på begge turene, så vi regnet med at det var best å sjekke om vi hadde fått med oss noen flått. Når Birgit kostet av turbuksa fant vi tre stykker!

Etter turen ble det middag på Knarren.
Fredag 29/6-2018

Knarrlagsund - Kongensvollen. Vær: VNV lett bris, dreiende til N og økende til laber bris, overskyet,  9 grader C. 

Vi seilte ut fra Knarrlagsund med en lett bris i ryggen. Det ble fin seiling ned mot Børøya. Når vi kom  til Trondheimsleia seilet vi et stykke ned mot Hemnskjel for å forlenge turen litt. Vi snudde og fikk halv vind opp mot Kongensvollen.  Det var flott å gli inn i Imsterfjorden for seil i lett vind. Når vi hadde rundet Åsøya startet vi motoren og tøffet opp mot marinaen. Fin bryggeplass med god fortøying og nytt strømopplegg. Rimelig havneavgift. Eneste nedturen var myntautomat på dusjen. Da blir det ikke dusj i kveld heller.
Vi fikk noen fine turer på land på Kongensvollen. Først gikk vi opp på den lille knatten øst for havna. Fra toppen fikk vi flott utsyn over hav og øyer. To fundamenter til vindmøller som har stått der oppe kunne vi også se.
Etterpå prøvde vi en skogsti som Birgit hadde funnet på et kart på nettet. Stien gikk i oppløsning etter noen få hundre meter.


Da gikk vi tur langs landeveien. Det var helt stille og øde langs veien. Plutselig hørte vi Norsk dans nr 2 av Grieg som et skrikende signal gjennom landskapet. Isbilen kom kjørende langs den øde landeveien. Når jeg fikk blikk-kontakt med sjåføren fikk jeg følelsen av at han ville stoppe, så jeg snudde meg raskt mot havet og så utover.
Så snart isbilen hadde passert fløy en svær havørn ut fra fjæra rett nedenfor oss. Fantastisk å få se den store fuglen på nært hold!Neste opplevelse på turen var en flokk pussig utseende sauer som alle hadde hver sin bjelle. De så ut til å ha beleiret et litt forfallent hus, og spiste og koste seg i hagen.


Lørdag 30/6-2018

Kongensvollen - Hellansjøen. Vær: Laber til frisk bris fra NØ, strålende sol, 9-12 grader C.

Det ble første dag på denne sommerseilasen hvor vi spiste frokost i cockpit. 
Også på tur ut fra Kongensvoll marina rundet vi Åsøya. Det ble spennende og artig seiling med vind av varierende retning og styrke. Når vi kom ut i leia gikk vi høyeste gang opp forbi NØ-siden av NordLeksa. 
Vi sløret i frisk vind på nordsiden av Leksa og fortsatte mellom Børøya og Stora, og på innsiden av Vedøya, for å lage oss litt skjærgårds-seiling i stedet for å seile Trondheimsleia.

Når vi omsider kom ut i leia igjen hadde sjøen bygd seg stor utenfor Hemnskjel. Vi seilet inn mot Hellandsjøen på østsiden av Magerøya og Gussøya, og startet ikke motoren før rett utenfor havna. Det ble en herlig kontrast til de lange, åpne strekk, som vanligvis seiling i Trøndelag innebærer. 
Siden det var fullt på longside-plassene på østsiden av gjestebrygga la vi oss i en bås på vestsiden. Etter å ha undersøkt litt fikk vi klart for oss at båsene var utleie-plasser, og at det bare var på østsiden det var gjesteplasser. Vi flyttet båten nr det ble ledig plass, og klarte å "lukeparkere" mellom to motorbåter.


Fin tur på land på kvelden.Søndag 1/7-2018

Hellandsjø båthavn - Bellsvikleiret - Bjørkneset - Vågeneset - Hellansjø båthavn. Vær: Stille vær, etterhvert en lett bris fra V, sol, 17-18 grader C.

Vi lå i ro i havna siden Birgit skulle ta bussen hjem på kvelden. Jeg passet på å ta en liten kajakktur på formiddagen. Det ble en fin tur i rolig vær og vakre miljøer. En stor torsk kom svømmende uanfektet frem mot og under kajakken på grunt vann. Ved Naustneset ble jeg sittende å skravle med trivelige hyttefolk.  Birgit tok en lur i cockpiten til "Kuling" imens jeg var ute og padlet. Kvelden i forveien var det privat lag med musikkunderholdning til kl 2 på Stokke brygge rett ved gjestehavna. Birgit, som syntes det var ganske kaldt i soveposen om kvelden utbrøt når musikken sto på som værst: "Håper dæm frys ihjel!" 

Ellers var det god stemning i havna. Vi kom i snakk med trivelige båtturister blant andre Espen som jeg kjenner fra kajakk-klubben. Det var søndag og oppbrudds-stemning. Fra å være en havn med nærmest yrende folkeliv ble det mer og mer stille. Båt etter båt forlot havna, og når jeg hadde fulgt Birgit til bussen var det nærmest folketomt. Kvelden og natta sto i sterk kontrast til lørdagskvelden.

Mandag 2/7-2018

Hellandsjøen-Børøysund. Vær: Laber bris fra V, sol, etterhvert tilskyende, 14-15 grader C.

Etter litt frem og tilbake hadde jeg bestemt meg for en kort medvinds-etappe denne dagen.
Jeg sto opp tidlig og det var helt stille inne i fjorden. "Kuling" fikk et lite dytt og gled lydløst ut på fjorden. Jeg hadde ikke lyst å ødelegge den fantastiske stillheten med motordur, så jeg utnyttet de små vindpustene som kom fra forskjellige retninger til å gli langsomt ut forbi Gussøya. Av og til var det helt vindstille. da lå jeg bare og drev til det kom en liten trekk.

Først når jeg skulle passere mellom oppdretts-anlegget på Røstøyas østside og Purkholmen ved Magerøya brukte jeg motoren noen hundre meter. Der var duren fra min lille Yanmar nærmest et positivt bidrag til lydmiljøet likevel.

Ute i leia fikk jeg herlig slør og lens frem til Børøysund. Det trakk frisk vind fra N ned gjennom havna, så jeg var takknemlig for å få hjelp med tillegginga av en mann som sto på brygga når jeg kom inn. Det viste seg å være en langturseiler fra Belgia som hadde lagt til rett før meg med sin nydelige Rival 38.


Jeg slappet av litt i havna før jeg dro på butikken. Det er en matvarebutikk i nærheten av Sandstad som jeg hadde bestemt meg for å besøke med kajakk. Vinden hadde økt, så jeg fikk en real trimtur på vei dit. 
Veien til butikken gikk gjennom et sauebeite


Butikkparkering

Tilbaketuren ble fantastisk! Hissige vindbølger som var veldig enkle å surfe på, og frisk vind i ryggen, ga stor padleglede og lange surfer.

Børøysund marina stiller opp med gode brygger å fortøye ved, dieselfylling hvis man har behov for det, og strøm på kaia. Det er skuffende at man ikke får tilgang til dusj og do annet enn i restaurantens åpningstider fredag til søndag.
Tirsdag 3/7-2018

Børøysund - Storfosna. Vær: Lett bris fra NNV, overskyet, 11 grader C.

Nå var det tid for å prøve ut ankring. "Kuling" er utstyrt med et flott Bruce-anker i baugen og 50 meter kjetting i kjettingkasse. Likevel har jeg hittil ikke prøvd å ankre opp fordi det har vært en del detaljer rundt feste av anker og hvordan kjettingen løper som måtte ordnes. Nå har jeg fikset et system som burde funke, så nå er det bare å prøve det ut!

Det ble fin seiling hele strekket fra Børøysund til Storfosna.
Inn åpninga til Vågen var jeg nødt til å bruke motor siden vinden kom rett imot.
For en solo-seiler var det deilig å kunne ta ned storen i ro og mak, etter at ankeret var lagt ut. Jeg la meg på grensa mellom en 12- og en t10-metersmarkering i kartet og la ut nesten 50 meter kjetting. Det føltes betryggende. 

Sola kikket frem, og jeg tok en hvil i cockpit før jeg sjøsatte gummijolla.
Det lå en stor,flott Bavaria for anker litt nærmere stranda. Når jeg hadde begynt å bevege meg opp i terrenget på øya kom det et par gående, med to nydelige Golden Retrievere. Det viste seg å være eierne til Bavariaen. De hadde seilt fra Ålesund, og nå ville de videre til Halten. Siden de kom nedover etter å ha besøkt toppen av Fosenfjellet kunne jo ikke jeg være dårligere!


Etter fjellturen begynte jeg å montere kajakken.


Jeg begynte kajakkturen med å "konturpadle" stranda rundt hele Vågen. Storfosna har mye flott å by på både naturmessig og når det gjelder bebyggelse.

Når jeg kom til Litjsundet så jeg at det hadde flødd såpass at jeg kunne padle igjennom. Jeg fortsatte på utsiden Storfosna frem mot Brua over Kråkvågsvaet. Før jeg kom frem til brua fant jeg en fin plass å ta matpause.


Etter maten fortsatte jeg under brua og et stykke nordover langs Storfosnas vestside. Fantastisk spesiell natur mot havhorisont.Når jeg padlet tilbake tenkte jeg på at jeg må seile hit igjen, og sette av en dag til å padle rundt Storfosna og Kråkvåg.


En flott dag med mange fine inntrykk og mye nytt å lære om "livet på svai"!


Onsdag 4/7-2018

Storfosna - skansen seilbåthavn. Vær: Lett skiftende vind, overskyet, etterhvert klarvær og sol, 12-20 grader C.

Å få ombord gummijolla og å lette anker var tungt jobb tidlig om morgenen. Da var det desto mer deilig å gli frem i en lett vind fra ØNØ mellom niser og kokende fiskestim. Selv om jeg hadde en plan om å seile hjem til Trondheim denne dagen fokuserte jeg kun på seiling og opplevelse, ikke på distanse. Når jeg ble stående i stampe på høyde med Hovdtåa med kanskje 1 knops fart gjennom vannet som ble utlignet av strømmen startet jeg likevel motoren og kjørte ned til Agdenes. 


Ved Agdenes fyr var det på tide å si ha det til kysten for denne gangen, og hei hei til Trondheimsfjorden. Værmeldinga hadde forespeilet meg medvind inn fjorden, men hele veien ned til Lensvik vekslet vinden mellom SV og VSV, så det ble kryss i lett vind.Været ble nydelig, så det var bare å kle av seg og nyte det stille seilerlivet. Ennå en gang fikk jeg oppleve hvordan vinden vrir rundt Stadsbygd. Jeg gikk høyeste gang 180 grader og fortsatte i en stor bue som endte opp med 90 grader med kurs mot Flakkvika. Vinden økte i styrke og lå etter hvert på grensa mellom laber og frisk bris. Kuling gikk helt nydelig og ga en sliten rormann ny energi.

Det var flott å komme inn mot Trondheim i solnedgangen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar