onsdag 1. juni 2016

Padling og seiling i frisk vind

Igår ble det både padling og seiling på fjorden etter jobb.

Skansen - Munkholmen - Skansen. Sol, lettskyet 18 grader. Laber til frisk bris fra VNV.
Jeg hadde en avtale om padling rett etter jobb med en padler som var interessert i en kajakk jeg har bestemt meg for å selge.
Kajakken det gjelder er en Nordkapp HM fra 1970-tallet. Været ga ypperlige forhold for å vise denne kajakken sine sterke sider. Den gamle Nordkappen er nemlig suveren i distansepadling med sjø og vind imot. Vi padlet til Munkholmen, rullet litt, og padlet tilbake igjen.


Bilde tatt fra Munkholmen

Han som prøvepadlet var nok egentlig ute etter en mer moderne turkajakk med fartspotensile, så selv om han synes det var artig å padle denne gamle klassikeren ble det ikke kjøp.

Seiltur Skansen - Et stykke nordvestover - Skansen.
Jeg rakk å slappe av litt og ta litt mat før neste avtale. Den gikk ut på seiling av den Gambling 34 som  dykket opp i havna for noen uker siden. Eieren, som jeg kom i snakk med når jeg padlet forbi båten under søndagspadlinga 22 mai, http://seilingogpadling.blogspot.no/2016/05/sndagspadling.html
er ennå en relativt uerfaren seiler, og syntes det ville være nyttig å seile en tur med meg. Jeg så dette som et meget attraktivt tilbud av flere grunner. Det er jo veldig hyggelig å bli kjent med en som i likhet med meg nettopp er blitt eier av en Gambling 34, det er meget interessant å se hvordan forskjellige ting er løst i en søsterbåt og det er jo aldri feil med en seiltur.
Værmeldinga i forkant av denne avtalen har vært sånn at jeg tenkte på å avlyse pga for lite vind. Kvelden før ble meldinga justert til 5 m/sek fra NV så da synes jeg det var perfekt. Forholdene vi virkelig fikk må ha vært laber til frisk bris. Det gikk hvitt på fjorden, så jeg tenkte på muligheten for å ta et rev i storen. Jeg håpet også på at seilet på rullen var kryssfokken og ikke en stor genoa.
Skjøtepunktene som var brukt sist til forseilet vitnet om et større forseil.

Når vi kom ut på fjorden og heiste storseilet og rullet ut forseilet viste det seg at vi hadde i overkant seilareal for vindstyrken. Storfallet var et wirefall som var fast montert på en vinsje med et sperresystem som var fremmed for meg. Dette i kombinasjon med at revsystemet også var nytt for meg gjorde at jeg valgte å leve med det litt i overkant store seilarealet fremfor å begynne å knote på fordekk i bølger og vind.

Vi fikk en frisk kryss utover fjorden. GPS:en fortalte at fart over grund lå mellom 5 og 1/2 og 6 knop. Når vi etterhvert bestemte oss for å seile innover igjen fikk vi en herlig halv vind/slør som nok var adskillig raskere. Forholdene ga jo ikke anledning til å undersøke seilingens mysterier i ro og mak, men min nye unge seilkamerat virket glad og fornøyd, og selv hadde jeg en strålende seilopplevelse.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar